lørdag 19. juli 2014

Halvveis på the Road of Bones

Nå er gutta kommet halvveis på the Road of Bones, til en liten filleby med navn Ust (?). Da de begynte å kjøre i dag var veien så som så. Var mer som en potetåker, kunne Frode fortelle. En perosnbil måtte ha snudd, "og ikke engang undertegnedes Navara (4x4) ville ha klart seg der" terges det fra bakgrunnen. Jeg tar det som et tegn på at Lars er fornøyd med Ladaen. For den kom seg fram ved at den ikke kjørte midt i veien, men på forhøyningene. Slik jeg forstod det er det mye veiarbeid som består i å heve veien. Og når trailerene da kommer lager de store groper i veien. Men på tross av dette har gutta i dag kjørt 58mil på grusvei (!) for the Road of Bones består jo kun av dette, samt bein da... Plana var vel ikke å kjøre så langt, men der de trodde det var et lite sentrum, var det bare en bensinpumpe...

I noen strekninger er det bare sandstier som leder hit og dit, og av og til på en plankepram som leder de over søkk og vann.

Da de kom til Ust i dag prøvde de å sjekke inn på et gjestehus, men her var det ikke mulig å bruke VISA, og penger er mangelvare. Men de møtte en hyggelig mann med kalott på hodet som sa at han hadde husrom til de da kameraten hadde flyttet ut. Og for en rønne! Virkelig ikke bra. De fikk det til å høres ut som om det var helseskadelig å ligge der. Var visst uaktuelt å sove i de sengene, så soveposene ble med inn.

Ellers har overnattingen bestått i telt og veikroer. De befinner seg som de selv sier i bushen uten strøm og vann, noe som er en utfordring når det blant annet kommer til bensin. På første etappe, fra Yakutsk til Khandyga, kjørte de 40 mil før de fant en bensinstasjon. Herfra var det igjen 32 mil til neste. Men når de først fant en var pumpene raserte. Slik jeg forstod det, var det vanskelig å finne frem til bensinstasjoner da gpsen enten har slutta å virke eller at den skjønner den er i ødemarken. De fikk tilslutt hjelp av et russisk ektepar til å finne bensin, samt få seg et rom i denne byen. Det virket ikke som om overnattingsstedene ville ha turister til å overnatte hos seg. Men det russiskeekteparet fikk til slutt kranglet seg til et rom til nordmennene på hotellet som Putin tidligere (visstnok) skulle ha leid.

Gutta forventer å ankomme Magadan mandag ettermiddag og jeg tror de ser frem til en god hotellovernatting. Bilen blir send så fort som mulig. Første etappe for bilen blir da Vladivostok, muligens på dekk, før den så blir sendt i kontainer over til Los Angeles. Problemet er at man ikke helt vet hvor lang tid dette tar. Hva de sier og hva de gjør er visst to forskjellige ting. Om den blir sendt med en gang fra Magadan, blir stående en stund i Vladivostok eller må innom Sør-Korea er noe gutta må finne ut før de bestemmer seg for veien videre. Dersom det tar for lang tid kommer de hjem og muligens jobber litt for å spare avspasering så resten av reisa blir gjennomførbar.

Bloggansvarlig (som ikke er nevøen eller niesen til Frode, og heller ikke heter Sigbjørn (som faktisk er nevøen til Frode)) tar igjen høyde for at noe ble misforstått og signerer som seg selv.

-Ane Marthe-


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar